Groep 7/8 
 
 


discussieren over kinderarbeid in de 19de eeuw
In 1870 werkte Marie in de fabriek. Om 4.30 uur 's morgens stond ze op en werkte tot 18.00 uur. In de fabriek stonden weefmachines die aangedreven werden door stoommachines. Marie moest de spoelen met draad vervangen. Haar jongere broertje Arij werkte in dezelfde fabriek. In de 19de eeuw kwam er in  Nederland een discussie op gang die er uiteindelijk veel te laat voor zorgde dat kinderarbeid niet werd afgeschaft, maar verminderde.meer info Wij verdiepten ons in de standpunten en deden de discussie nog eens over. In onze groep gingen fabrikanten, ouders, christenen, de regering en artsen met elkaar de woordenstrijd aan. zie de foto's. 
 


natuur en techniek
Op donderdagmiddag hebben we allerlei proefjes met elektriciteit gedaan. We hadden een bak met allerlei materialen tot onze beschikking. Als eerste probeerden we of we met behulp van een batterij, elektriciteitsdraadjes en een lampenvoetje met daarin een lampje een werkende stroomcircuit kregen. Toen dat gelukt was probeerden we of er ook nog andere materialen in het stroomcircuit gevoegd konden worden, zoals een stukje aluminiumfolie, muntjes van 5 cent, een paperclip, een rietje, een plastic mes en noem maar op. Hele bijzondere circuits ontstonden er! Maar soms bleek dat het toch geen goed circuit was. Niet elk materiaal geleidt de stroom dus.

 

Ook probeerde we met behulp van aluminiumfolie, muntjes van 5 cent en stukjes papier gedrenkt in citroensap ‘een batterij’ te maken. We stapelde die muntjes, stukjes aluminiumfolie en papier op elkaar met daartussen de stroomdraadjes. De andere uiteinde van de draadjes maakte we vast aan het lampenvoetje. Het was de bedoeling dat het lampje ging branden, maar dit kregen we helaas niet voor elkaar.

Er werd ook een soort van lichtschakelaar gemaakt. Als je op het ‘knopje’ drukte dan ging het lampje aan én uit!

Het was een leerzame middag en het uur ging veel te snel voorbij.